Freediving in Panglao met Belgisch kampioen Gert Le Roy

Freediving in Panglao met Belgisch kampioen Gert Leroy

Een Belgisch-Filipijns interview met Gert Leroy, Belgisch recordhouder freediving. Wat is Freediving in Panglao? Hoe hij Freediving ziet, wat het is en waarom je eens moet Freediven in Panglao Bohol (de Filipijnen). Verder staan we stil bij zijn Belgisch record Freediving en zijn komende recordpogingen. Lees alles over het starten met Freediven in Panglao en de vrede die je kan vinden in elke adem.

Freediving in Panglao Bohol met Gert Leroy

Wie is Gert Leroy?

Afkomstig van Aalst, wonend in Gent, regelmatig reizend naar de Filipijnen. Sinds drie jaar het leven omgegooid en zich volledig gestort op het freediven. Gert Leroy kan je volgen op zijn website: http://www.gertleroy.com/

Vertoevend in de Filipijnen, Pangloa Bohol, en sinds kort Belgisch recordhouder in een freedive discipline. Gert heeft naast zijn eigen vrije duiken lessen en trainingen in freediving. Hij is recent zich ook meer gaan toeleggen op de freediving competitie.

Het freediven is een goede sport, het is een heel mentale sport, iets spiritueels. Door freediving heeft mijn leven een gans andere wending aangenomen.

Hoe ben je gestart met freediving?

Mijn eerste les heb ik gevolgd in Thailand. Ik was onmiddellijk verkocht. Daarna een beginnerscursus gevolgd, advanced cursus en master cursus gevolgd, en uiteindelijk instructeur geworden.

Waarom freediving in de Filipijnen?

Freediven is een sport met een ander gevoel. Je hebt er een bijna spirituele ervaring door. Door de noodzaak aan mentale training bij freediven is het een sport dat toch heel anders is dan andere bekende sporten.

De Filipijnen, meer bepaald Panglao, wordt stilletjes aan de freediving hoofdstad van Zuidoost-Azië. Naast de Egyptische Dahab heeft het eiland Panglao alle troeven die een freediver zoekt.  Er is stilstaand water ‘flat water’, dus geen golven. Hoe kalmer het water hoe beter. Er is een zeer goede zichtbaarheid, wat het duiken verder optimaliseert. En je hebt ‘drop offs’, plaatsen om diep te duiken (meer dan 50m) op 1 min zwemmen van het strand. Je hebt dus een deftige duikdiepte zonder lang in een boot te moeten zitten.

Panglao is zeer waarschijnlijk de beste freediving spot in de wereld

Gert Leroy

Is freediving gevaarlijk?

Neen, als je je houdt aan de regels, is freediving niet gevaarlijk. Je moet dus weten wat je doet. Je moet altijd duiken met een duikbuddy. Een saftybuddy die perfect weet wat te doen in stresssituaties. Nooit alleen duiken, of nooit duiken met iemand zonder ervaring. Dat is de eerste regel in freediven duik veiligheid.

Het kan zijn dat je onder water je bewustzijn verliest omdat je al te lang je adem hebt ingehouden. Dat kan perfect gebeuren, maar daarvoor is je duikbuddy er. Die kan je dan veilig naar de oppervlakte brengen.

Welke rust kan je vinden in freediving?

Voor mij is freediving niet zo zeer diepgaan in het water. Ook al heb ik een Belgisch record in freediving, voor mij draait freediving om innerlijke rust, de connectie met jezelf vinden, en uiteindelijk ook de connectie met de mensen met wie je duikt. Je duikt namelijk niet met iedereen. Je duikbuddy is er, in het slechtste geval, om je leven te redden. Je duikt met iemand waar je vertrouwen in hebt, waarvan je weet dat hij je leven kan redden. Maar je duikt ook om jezelf te ontdekken.

Scuba divers look around and Freedivers look inside.

Umberto Pelizzari

Freedivers kijken in hun eigen ziel. Het is niet eenvoudig. Het is niet voor iedereen. Bij freediving ontdek je heel wat eigen angsten, je ontdekt delen van je persoonlijkheid die je misschien liever niet had ontdekt. Of waar je misschien niet zo fier op bent. En freediven “exposes you”, het leert je heel veel over jezelf. Welke zijn de “limiting believes” waaraan jij vasthoudt, en die je misschien tegenhouden in het verder beter worden als mens. Het is een heel interessante sport.

Hoe voelt het om Belgisch recordhouder freediving te zijn?

Eerlijk gezegd het voelt goed. Ik train nu twee jaar vrij intensief. Of ik nu een record heb of niet, is niet zo belangrijk. Maar ik voel dat ik erkenning krijg van mensen. Ook voor marketing is dat goed. Ik hoop ook mijn freedivecursussen beter te kunnen verkopen. Ik haalde mijn record van 68m op de Asian Freediving Cup 2019 te Panglao in de Filipijnen.

Gert Leroy – 68m Belgisch freediving record Panglao Filipijnen

Waarop train je als freediver?

Er zijn verschillende disciplines in het freediven. Je hebt duiken met twee vinnen, duiken met een monovin, je hebt duiken zonder vinnen, dat noemen we no fins, en je hebt duiken free immersion “pulling the rope”.

Het is moeilijk om te trainen voor alle vier de disciplines. Dat is een beetje veel. Het is best je te concentreren op 1 of 2 diciplines, en om daar dan goed in te worden. Voor mij is dat no fins. De Dicipline waar ik het meest van houd is no fins. Dat is tevens ook de meest veeleisende dicipline, omdat je traint zonder vinnen. Dus hang je volledig af van de kracht en de uithouding van je eigen lichaam.

Heb je nog doelen om je record te verbeteren?

In Augustus heb ik nog twee recordpogingen gepland staan. Nu heb ik een recordpoging met vinnen gedaan. Maar ik train voor +60m no fins te behalen.

Verdere freedive-records die ik voorop stel: 68m met vinnen, ik zou graag 70m of 72m doen met vinnen en in de zonder vinnen categorie wil ik graag 60m of 61m behalen.

Hoe kan je starten met freediving in de Filipijnen?

Dat is heel simpel. Je komt naar Panglao en je boekt een cursus met mij. De informatie is te vinden op mijn website

Voor wie in België woont, ik kom ook cursussen geven in België. Je kan mijn updates volgen via mijn website.

En tot slot: heb je al gezwommen naast een walvishaai?

Dat noemen we hier een whaleshark of butanding. Neen, helaas nog niet. Velen van mijn vrienden wel. Ook de duikschool waar ik train in Panglao, daar hebben we al meermaals een walvishaai gezien. Maar ikzelf heb er nog geen gezien. Ik wacht het moment nog af om er één te zien hier in Panglao.

I help you find peace through freediving.

Gert Leroy

Philippine Depth 2019 National Championship en freediving Panglao kan je verder nalezen op UW360:

Philippine Depth National Championship 2019

Belgianfilipinolovers (57)

We are a dynamic team consisting of young and passionate - minded individuals who love Belgium and the Philippines. Our common desire is to bring and share valuable contents around culture, travel, relationship, family values, culinary, and lifestyle.

Scroll to Top