Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België?

Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België?

Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België? Heb je jouw Filipijnse droomprins(es) gevonden en ben je vastbesloten om in België te trouwen? Dat kan, maar hou er wel rekening mee dat daar nog een hele administratie aan moet voorafgaan. Wij zetten alle documenten die je nodig hebt op een rijtje.

Wie wil trouwen, die moet eerst enkele papieren in orde brengen. Maar als je in het huwelijksbootje wil stappen met iemand die van buiten Europa komt, heb je nog net iets meer documenten nodig.

Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België?

Deze documenten moet je meebrengen uit de Filipijnen:

– Geboorteakte, op de Filipijnen ‘birth certificate’ genaamd. Dit moet aangevraagd worden bij National Statistics Office, kortweg NSO.

– Bewijs van burgerlijke staat – ‘singleness’ genoemd op de Filipijnen – kan je eveneens bekomen bij NSO. Het is een beetje afhankelijk van in welk dorp of stad je wil trouwen, maar vaak eist men dat dit document niet ouder is dan drie maanden op de datum van de trouwaanvraag.

– Bewijs van woonplaats en van nationaliteit. Deze documenten kan je verkrijgen bij de plaatselijke Barangay.

–  Een uittreksel uit het strafregister. Dit mag in geen geval ouder dan zes maanden zijn en moet aangevraagd worden bij NBI, wat staat voor National Bureau of Investigation.

Bijkomende stappen voor de documenten

Vooraleer je al deze documenten mee naar België neemt, moet je er nog eerst mee langs de Belgische ambassade in Manilla. Zij moeten alles namelijk nog ‘voor echt’ verklaren.

De Belgische wet zegt dat alle documenten die zijn opgesteld in een andere taal dan Frans, Nederlands of Duits ook nog eens eerst vertaald moet worden: je moet er dus nog eerst mee langs een beëdigd vertaler om dit te doen.

Tot slot – al zijn er heel wat vertalers die dit in jouw plaats doen – moeten al die documenten nog langs de rechtbank passeren, om de vertalingen voor echt te verklaren.

Sommige steden en gemeenten vragen ook nog een speciaal document waarin staat vermeld dat er volgens het land van herkomst voldaan is aan de door de wet gestelde voorwaarden. Dit document kan je bekomen bij de Filipijnse ambassade in Brussel.

[click_to_tweet tweet=”Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België?” quote=”Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België?”]

In de meeste gevallen zijn dit alle documenten die je nodig hebt om te kunnen trouwen in België. Contacteer voor alle zekerheid best het gemeentebestuur van de plaats waar je in het huwelijksbootje wil stappen. Sommige steden en gemeenten durven namelijk nog wel eens ‘speciaaltjes’ te verzinnen.

[su_box title=”Lees verder”]Het artikel ‘De traditionele Filipijnse trouw‘ [/su_box]

Wat is jouw ervaring? Welke documenten heb je nodig om te kunnen trouwen in België? Waren er ‘speciaaltjes’?

Deel jouw ervaring met een reactie.

Stefan (2)

Stefan werd geboren in Turnhout. In het jaar tweeduizend ontdekte hij de Filipijnen, zeven jaar later bleef hij - in België nog wel! - plakken aan een Filipijnse schone. In het dagelijks leven is hij, naast papa en echtgenoot, ook nog journalist/ redacteur/ auteur, levensgenieter en autofreak.

Scroll to Top